Tre tillfällen då fullmakt av begravningsbyrå underlättar

Det finns tillfällen i livet då det kan vara klokt att ge en annan person fullmakt att företräda dig i vissa ärenden. Det är inte alltid vi tänker på att en annan person kan företräda oss och på det sättet underlätta vårt liv eller vardag.

Fullmakt

Det används tusentals fullmakter i Sverige varje dag. En fullmakt är ett avtal där du har gett en annan person tillåtelsen att föra talan eller göra något i ditt namn. Om du upprättar en fullmakt gäller den inte för allting. Du behöver inte oroa dig att personen som fått fullmakten kan gå in på banken och ta ett lån i ditt namn eller säga upp din bostad. För att fullmakten ska vara giltig ska den bevittnas av en tredje person. Tänk också på att bara ge fullmakter till personer som du verkligen har ett förtroende för. Du bör ha känt personen i flera år innan du ger hen rätten att företräda dig, såvida det inte handlar om en advokat eller bankman som gör det i sin yrkesutövning. Om du har två personer att välja mellan och den ena har god ekonomi och den andra har det lite svårare, så väljer du personen med god ekonomi.

1# När du flyttar utomlands

När du flyttar utomlands kan det vara klokt att ge fullmakt åt en annan person att företräda dig vid vissa tillfällen. Det mest praktiska tillfället handlar om att hämta ut brev och paket på posten. Kanske beställer du något till din sommarstuga eller hem till din mamma, men du måste skriva det i ditt eget namn. Då är det klokt om du har gett din mamma eller någon annan rätten att hämta ut paketet i ditt namn. Är du med i en förening så kan du också ge fullmakt till en kompis som kan få föra din talan och rösta för dig. Detsamma gäller om du har ett företag. Om du och ett syskon äger ett företag tillsammans är det viktigt att den personen kan upprätta avtal etc. utan att du behöver vara närvarande. Har du en bostad i Sverige kan det vara klokt att du ger fullmakt till en tredje person för att hyra ut eller säga upp hyresgäster. Då behöver inte du skriva ett avtal med den nya hyresgästen, utan den som har fullmakt fixar det åt dig.

2# När du ska ut och resa

Det kan också vara klokt att ge en person en fullmakt när du ska ut och resa. Dels för att hand om din post och hämta ut paket, dels för att företräda dig i föreningar och företag, men också för att kunna hämta ut mediciner på apoteket om det behövs.

3# Coronapandemin eller sjukdom

Om du tillhör en skyddsgrupp kan det vara klokt att ge en person fullmakt att hämta ut medicin och paket åt dig. Det kommer att underlätta din vardag mycket.