Välj rätt material vid badrumsrenoveringen

Något av det viktigaste man kan göra vid en badrumsrenovering är att välja rätt material. Förut var det vanligare med våtrumsmatta i badrummet, nu är kakel det som de flesta föredrar.

Kakel och våtrumsmatta

En våtrumsmatta fungerar så att den har både ett ytskikt och ett tätskikt, vilket gör att fukt inte kan tränga igenom ytan till materialet under. Under den senare delen av förra seklet började våtrumsmattan bli omodern, vilket ledde till att många rev ut den och i stället satte in kakel. Om kakelsättningen sker korrekt är det inte några problem att använda kakel. Men det som är viktigt att ha koll på är att kakel i sig inte har något tätskikt. Eftersom det är ett keramiskt material så släpper det i stället igenom både fukt och luft. Därför är det nödvändigt att ha ett ordentligt tätskikt bakom kaklet. Om tätskiktet inte är korrekt inlagt så kan det leda till kostsamma fuktskador.

På senare tid har våtrumsmattan genomgått en renässans och blivit allt mer populär. Detta beror på att våtrumsmattor i dag generellt sett har en högre kvalitet än tidigare. Det finns idag också ett stort utbud av våtrumsmattor i olika mönster, färger och strukturer. Även tillverkningsmetoden har förbättrats vad gäller våtrumsmattor.

Material och trender

Många vill följa trender inom materialval och den tydliga trenden just nu är en ljus och skandinavisk stil med mycket inslag av naturmaterial som ljust trä och natursten. Det är också populärt att välja utstickande färger i inredningen, som att sätta in ett kakel i en kulört färg eller att ha en relativt sober färgskala som bryts av med en kommod i en färg som sticker ut, i till exempel körsbärsrött eller turkos.

När materialvalet görs är det också bra att tänka på hållfastheten. Golvet brukar utsättas för mest slitage i ett våtrum, till exempel brukar det rinna mycket vatten över golvet när de inneboende duschar eller tvättar sina kläder. Därför är det klokt att välja ett lite dyrare material till golvet jämfört med det man sätter på väggen. Vad gäller utformning bör man komma ihåg att ett material som avviker från standardstorlek kan ge en ökad kostnad att installera. Bland de många material som finns att välja mellan går det att hitta natursten, marockanskt kakel, marmor och mosaik.