Vad är golvslipning och kan du göra det själv?

Golvslipning är processen att ta bort de övre ytorna på ett trägolv genom slipa golvet med en golvslip. En mängd olika golvmaterial kan slipas, inklusive trä, kork, spånskiva och ibland parkett. Vissa golv läggs och är utformade för slipning. Många gamla golv slipas efter att de tidigare beläggningarna har tagits bort och lämpligt trä finns gömt under. Golvslipning innefattar vanligtvis tre steg: Beredning, slipning och beläggning med ett skyddande tätningsmedel.

Alla moderna slipprojekt utförs med slipmaskiner. Bandslipmaskiner föredras för den kontinuerliga konstruktionen av sandpappret för att förhindra slipmaskinsmärken i golvet. Runt 90 % av golvets yta kan nås med slipmaskinen. De återstående 10 %, som kanter, hörn och trappor, slipas med en kantslipsmaskin.

Förberedelse är det första steget i slipningsprocessen. Alla spikar som sticker ut ovanför brädorna spikas ner. Spikar kan allvarligt skada slipmaskinerna som används. Häftklamrar eller stift som används för att fästa tidigare täckningar (om sådana finns) tas bort för att minska risken för skador. Vissa märken eller typer av lim som har använts för att säkra beläggningar kan behöva tas bort. Vissa lim täcker papper och löpredskap för de maskiner som används, och vissa kan till och med göra slipningen omöjlig.

Göra det på egen hand?

Slipning av trägolv och efterbehandling på egen hand kommer definitivt att spara dig pengar, och till och med en oerfaren hemmafixare kan göra ett bättre jobb än den lägsta budgivaren inom den professionella branschen. När du förstår grunderna handlar ett slutgiltigt kvalitetsresultat på ditt trägolv mer om tålamod än någonting annat.

Att tänka på

Innan du ens slipar golvet med https://golvslipningstockholmslän.se, tänk: säkerhet först! Alla dessa slipmaskiner kommer att producera damm, och du kommer att använda bullriga maskiner, så hörselskydd är ett måste. Ögonskydd rekommenderas, och en lämplig ansiktsmask är nödvändig om du inte tycker om att fylla bihålorna med gammalt giftigt lack och pepprad trädamm som också kan vara ganska giftigt beroende på typen av lövträ. Var noga med att bära ordentligt skydd mot inandning av dammpartiklar, särskilt om du reparerar gamla golv med en yta på dem. Små pappersmasker skyddar dig lite, men inte mycket. Trots att det är en svettig smärta att ha på sig masken i varmt väder så är det en riktigt smart idé att bära ett andningsskydd eller ansiktsmask för att skydda dina lungor.

Var redo med en kvast och dammpanna, och helst en dammsugare. Var noga med att använda dammsugaren med mjuka borst. Dessutom, om du dammsuger spannmålen, är det mindre risk att lämna synliga märken. Ta bort så mycket damm som möjligt om ditt golv är spikade plankor, se till att spikhuvuden är under ytan (eftersom de annars rostar med tiden och lämnar fläckar).